Защо имам кашлица?

Кашлицата е естествен защитен механизъм, задействан от нашия организъм.  Всички познаваме нейния най-досаден аспект, особено когато става по-упорита. Всъщност кашлицата играе важна роля, която трябва да познаваме и да помним, когато ни се наложи да се справяме с нея.

 

Независимо дали е рефлекс или неволно действие, кашлицата не е нищо друго освен принудително изтласкване на въздуха от белите дробове. Чрез кашлицата прочистваме дихателните пътища от всякакви чужди и/или дразнещи вещества. Особено важна роля играе лигавицата на горните дихателни пътища. Това всъщност е първата ни защитна бариера.

 

Щом влезе в контакт с дразнещите вещества, лигавицата задейства алармен сигнал, възпалява се и предизвиква кашлица.

7 buenas costumbres contra la tos
Tos productiva

Суха или влажна кашлица: как да ги разпознаем

Съществуват различни видове кашлица, като всеки от тях има различен произход и причини.

Суха кашлица: причини и симптоми

Говорим за суха кашлица, когато не се образуват секрети или храчки. В този случай кашлицата е провокирана от дразнене и възпаление на горните дихателни пътища от вируси, бактерии или дразнещи вещества. Тя е особено дразнеща и е характерна обикновено за първите дни на вирусните инфекции на носа и гърлото.
Сухата кашлица може да бъде придружена от дразнене и дращене в гърлото и да се появява предимно през нощта, като нарушава съня и причинява умора и раздразнителност през деня.

Влажна кашлица: причини и симптоми

От друга страна, говорим за влажна или продуктивна кашлица, когато е налице повишено образуване на секрети или храчки. Този вид кашлица може да е етап от развитието на сухата кашлица, когато възпалението на горните дихателни пътища води до образуване на по-гъст и лепкав секрет, който се стича от носа към фаринкса, където се застоява.
Влажната кашлица може да бъде също и последствие от остри инфекциозни и хронични заболявания на долните дихателни пътища (трахея, бронхи и бели дробове), които предизвикват образуването на секрет.
Затова е важно да се вземат предвид всички други клинични признаци, които може да я съпътстват, по-специално дихателни затруднения и/или температура и/или гнойни храчки, и да се направи консултация с лекар, за да се установи причината за кашлицата и да се назначи правилното лечение.

Упорита или остра кашлица: какви са причините?

В някои случаи кашлицата може да стане по-упорита и изглежда, че не иска да ни напусне. Дискомфортът, причинен от кашлицата, става особено неприятен, тъй като е продължителен във времето. Говорим за остра кашлица, когато нейната продължителност не надвишава две седмици, и за упорита кашлица, когато проблемът продължава до четири седмици. Също и упоритата кашлица може да бъде влажна или суха и да се дължи на различни проблеми.

Кашлицата става упорита, когато се задейства своеобразен порочен кръг, поради който ставаме по-податливи на ситуации, свързани с околната среда (студена, суха и замърсена среда), които понижават прага на стимула за кашляне.
Много е важно да се вземе предвид дали има други симптоми, придружаващи кашлицата. В такива случаи трябва да се направи консултация с лекар, за да се установи правилната причина.

Нощна кашлица: защо се кашля повече в леглото

Мъчението от кашлицата, за съжаление, не ни напуска дори през нощта. През нощта дори може да стане толкова досадна, че да не ни остави да спим. Това се случва както при децата, така и при възрастните. Непрекъснатия стимул за кашляне води до многократни събуждания и прекъсване на съня, което има отрицателно въздействие върху ежедневието ни.

Нощна кашлица: причини

Защо се кашля повече в леглото? Несъмнено, легналото положение, като благоприятства притискането на дихателните пътища, затруднява дишането. Особено при наличие на възпаление, храчки и дразнещи вещества функционирането на дихателните пътища може да се усложни още повече и това увеличава честотата на кашлицата. Освен това по време на сън се благоприятства натрупването на мукус в дихателните пътища и това предизвиква силен стимул за кашляне. Също и навикът да се диша с отворена уста по време на сън и сухите помещения могат да благоприятстват дехидратацията на лигавицата на горните дихателни пътища, като предизвикват дразнене и следователно кашлица. И накрая, нощната кашлица може да бъде причинена от контакт с дразнещи вещества (цигарен дим) или алергени (компоненти на перилни препарати или омекотители в спалното бельо, акари или полени във възглавницата…).

Кашлица при децата

Колко често се притесняваме, че детето ни има кашлица. Става въпрос за често срещан проблем в детска възраст, който може да повлияе на ежедневието и почивката на цялото семейство. В такива случаи е естествено да се запитаме: какво да направим, ако детето ни има кашлица?

Първото нещо, което трябва да се знае, е, че кашлицата може да бъде симптом на различни патологии, затова е важно да се разбере дали е придружена от други симптоми или не.
Много често кашлицата е свързана с общи остри инфекции на горните дихателни пътища и вирусни и/или простудни заболявания и в тези случаи тя не предизвиква особено безпокойство. Възможни са и по-ограничени случаи, при които кашлицата може да показва наличието на по-сериозно протичащо състояние, поради което трябва да се консултирате с вашия лекар.

Tos en el niño
Tos en los niños

Кашлица при децата: видове и причини

Кашлицата при децата може да се класифицира по различни начини в зависимост от причините, които я предизвикват, продължителността или характеристиките. По отношение на продължителността при децата, като остра кашлица се определя кашлица, която не продължава повече от две седмици, и става въпрос за хронична кашлица, когато продължава повече от четири седмици. Важно е да се проверят причините за хроничната кашлица, тъй като тя може да се дължи на специфични заболявания като гастроезофагеален рефлукс, бронхиална астма и др.

 

Особено през училищния период често се случва в ежедневната си практика педиатрите да преглеждат деца с кашлица, която продължава много дълго време, дори с месеци. Много често това състояние не представлява хронична форма на кашлица, а по-скоро остри епизоди, които се повтарят и понякога се припокриват поради непрекъснатото излагане на микроби при децата, посещаващи учебни заведения (децата обикновено могат да имат до 6-8 респираторни инфекции годишно). Това се случва предимно при деца на възраст от 2 до 4 години. Както и при възрастните, говорим за суха кашлица, когато не се образуват секрети или храчки. Този особено досаден вид кашлица е много често срещан при децата и обикновено се проявява през първите дни на вирусните инфекции на носа и гърлото. Впоследствие възпалението, причинено от вируса, кара носа да произвежда по-гъст и лепкав секрет, който се стича от носа във фаринкса, където се застоява, като предизвиква вид кашлица, която в детска възраст се нарича продуктивна. Продуктивната кашлица на детето (наричана в разговорната реч още „влажна“) следователно се дължи на затруднения при преглъщането и/или отхрачването на секретите от носа.

Кашлица при деца: два аспекта, на които да се обърне внимание

1. Отпушване на нослето: особено малките деца не са в състояние да изчистят носа си от секретите и това засилва явлението, при което задният назален секрет достига до гърлото.
2. Положението, в което заспива: легналото положение увеличава застоя на мукуса, като стимулира рефлекса за кашляне.

Търсене